VASİYETNAMENİN TENFİZİ NEDİR?
Mirasbırakan kişi vefat etmeden önce düzenleyeceği bir vasiyetname ile yasal mirasçılara veya üçüncü kişilere belirli bir malvarlığını vasiyet edebilir. Vasiyet alacaklıları vasiyetnamenin açılması ile birlikte vasiyetnamedeki hak ve alacakların doğrudan hak sahibi olduklarını düşünmektedirler ancak böyle bir durum söz konusu değildir. Vasiyet alacaklıları açılan vasiyetname kapsamında herkese karşı ileri sürülebilen “ayni haklara” değil yalnızca yasal ve atanmış mirasçılara karşı ileri sürülebilen “kişisel haklara” sahip olurlar. Bunun anlamı da şudur: Vasiyet alacaklısı Vasiyetnamenin onaylı bir örneği ile gidip Tapu Müdürlüğünde kendisine vasiyet edilen taşınmazı kendi adına kaydettiremez. Peki ne yapmalıdır?
İşte tam da bu noktada vasiyetnamenin tenfizi yani vasiyetnamenin yerine getirilmesi süreci karşımıza çıkmaktadır. Vasiyetnamenin yerine getirilmesi için öncelikle mirasçılara ihtarname gönderilmelidir. Vasiyetnamenin mirasçılar tarafından yerine getirilmemesi durumunda ise Vasiyetnamenin yerine getirilmesi (tenfizi) davası ile vasiyet yerine getirilmelidir.
VASİYETNAMENİN AÇILMASI SÜRECİ NASIL OLUR?
Vasiyetnamenin yerine getirilebilmesi için öncelikle ilgili kişilerin vasiyetnameden haberdar edilmesi gerekir. Türk Medeni Kanununun 596. Maddesine göre bu işlemi yapması gereken makam mirasbırakanın yerleşim yeri Sulh Hukuk Mahkemesi Hakimidir. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından yasal mirasçılar ve vasiyetnameyle ilgili kişiler vasiyetnamenin okunmasına ilişkin duruşmaya davet edilirler. Duruşmaya katılan kişiler önünde vasiyetname açılır, okunur ve tarafların imzası ile bir örneği kendilerine teslim edilir. Vasiyetname geçersiz olsa bile bu işlemlerin yapılması gerekir. Nitekim burada Sulh Hukuk Mahkemesi Hakimi vasiyetnamenin geçerli olup olmadığı konusunda karar vermeye yetkili değildir. Sulh Hukuk Mahkemesi hâkiminin yetkisi Vasiyetnameyi açmak, okumak ve ilgililere tebliğ etmekten ibarettir. İlgili kişilerin bu vasiyetnameye bir itirazları varsa bunun için ayrıca bir dava açmaları gerekir. Örnek Vasiyetin açılması kararı WORD/PDF indirmek için linke tıklayınız.vasiyetnamenin_acilmasi_ornek_mahkeme_karari.udf_34582.pdf

VASİYETNAME AÇILDIKTAN SONRA YAPILMASI GEREKENLER
Türk Medeni Kanunu 600 maddesinde: ” Vasiyet alacaklısı, vasiyeti yerine getirme görevlisi varsa ona; yoksa yasal veya atanmış mirasçılara karşı kişisel bir istem hakkına sahip olur. Vasiyet alacaklısı, yükümlülüğünü yerine getirmeyen vasiyet yükümlüsüne karşı, vasiyet edilen malın teslimini veya hakkın devrini; vasiyet konusu bir davranış ise, bunun yerine getirilmemesinden doğan zararın giderilmesini dava edebilir.” Düzenlemesi yer almaktadır. Bu düzenleme kapsamında yapılması gereken şudur: Kendisi lehine belirli mal vasiyeti yapılan vasiyet alacaklısı, vasiyetnamenin bir örneğini aldıktan sonra yasal mirasçılara noter aracılığı ile bir ihtarname göndermeli ve makul bir süre tanıyarak vasiyetin yerine getirilmesini talep etmelidir. Yasal mirasçılar makul süre içerisinde ihtarnameye cevap vermez veya olumsuz cevap verirseler bu durumda Vasiyetnamenin Tenfizi (yerine getirilmesi) Davası açmalıdır.
VASİYETNAMENİN TENFİZİ DAVASI ŞARTLARI
Vasiyetnamenin tenfizi davasının kabulüne karar verilebilmesi için bazı şartların sağlanması gerekir. Bunlar:
- Hukuken geçerli ve infazı mümkün bir vasiyetname bulunması
- Vasiyetname konusunun terekede mevcut olması (Vasiyetten dönülmemiş olması)
- Sulh Hukuk Mahkemesindeki Vasiyetnamenin açılması kararının kesinleşmiş olması
- Vasiyetnamenin kesinleşmiş olması (Vasiyetnamenin açılmasından sonra vasiyetnameye itiraz edilmemesi veya itiraz edilmişse bu itirazlara ilişkin davaların –Vasiyetnamenin iptali, Tenkis vb.- kesinleşmiş olması)
Bu şartların tamamı gerçekleşmeden de dava açılabilir ancak dava karar aşamasına gelemez. Bu şartların sağlanması için ilgili işlemlerin yapılması veya ilgili davaların sonucunun beklenmesi bekletici mesele yapılır.
VASİYETNAMENİN KESİNLEŞMESİ
Vasiyetnamenin tenfizi davası, Sulh Hukuk Mahkemesince açılan, okunan ve ilgililere tebliğ edilen vasiyetnamenin kesinleşmesi halinde tekemmül edecek ve karar aşamasına gelecek bir davadır. Vasiyetnamenin açılması (okunması) davası kesinleşmemişse, Vasiyetnamenin açılmasından itibaren 1 yıllık hak düşürücü süre geçmemişse, Vasiyetnamenin iptali Davası veya Tenkis Davası gibi davalar açılmış ise bu durumda Vasiyetnamenin Tenfizi Davası açılabilir ancak sonuçlandırılamaz. Bu durumda mahkemenin davayı reddetmemesi, bu işlemleri ve süreleri bekletici mesele yapması gerekir. Bu kapsamda yasal mirasçılar ve diğer ilgililer bu vasiyetnameye 1 yıllık hak düşürücü süre içerisinde itiraz etmezse veya itiraz edilmesine rağmen mahkemece itirazın reddine karar verilirse vasiyetname kesinleşmiş olur.
VASİYETNAME KESİNLEŞMEDEN DAVA AÇILMASI
Vasiyetname açıldıktan sonra ilgililer tarafından vasiyetnamenin iptali veya tenkisi gibi davalar açılmış olabilir yani vasiyetnameye itirazlar olabilir. Bu durumda vasiyetname kesinleşmeyeceğinden dolayı vasiyetin yerine getirilmesi de mümkün değildir. Ancak vasiyetnamenin tenfizi davası açılmışsa davanın reddine karar verilmemeli vasiyetnameye itiraz konusu bekletici mesele yapılmalıdır.
Benzer konuda Yargıtay 3. Hukuk Dairesinin 25.01.2021 tarih, 2020/12247 Esas ve 2021/404 Karar sayılı kararında:“Vasiyetnamenin iptali davası sonucunda verilecek hüküm, vasiyetnamenin yerine getirilmesine ilişkin bu davanın sonucunu etkileyecek niteliktedir.
Buna göre mahkemece; yukarıda açıklanan ilkeler ışığında, aralarındaki bağlantı nedeniyle vasiyetnamenin iptali davasının sonucunda verilecek hükmün kesinleşmesinin bekletici sorun yapılması ve ulaşılacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirme ile davanın dava şartı yokluğu nedeni ile usulden reddine karar verilmiş olması doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.”
VASİYETNAMENİN TENFİZİ DAVASINDA İHTARNAME ZORUNLU MU?
Vasiyet alacaklısı vasiyetname açıldıktan sonra yasal mirasçılara ihtarname göndermeden doğrudan Vasiyetnamenin tenfizi davası açabilir. Ancak yasal mirasçılar cevap dilekçesi ile birlikte açılan davayı kabul ettiklerini ve vasiyetnamenin yerine getirilmesi için dava öncesinde kendilerine ulaşan bir talep olmadığını belirtirseler bu durumda davanın kabulüne karar verilir ama davalı olan yasal mirasçılar davanın açılmasına sebebiyet vermedikleri için yargılama giderleri davacı olan vasiyet alacaklısı üzerinde bırakılır (Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 13.03.2024 tarih, 2023/1072 Esas ve 2024/1527 Karar). Bu nedenle dava öncesinde mirasçılara vasiyetin yerine getirilmesi için ihtarname gönderilmesini tavsiye etmekteyiz. Bu şekilde dava masrafı yapmadan amaca ulaşmak da mümkün olabilir.
MİRASÇILAR VASİYETNAMEYİ KABUL EDİYORSA NE YAPMALI?
Yasal Mevzuat vasiyet alacaklısına vasiyetnamenin tenfizi davası açma hakkı tanımış olsa da uyuşmazlık olmaması halinde izlenecek yol basittir. Tapu Sicili Tüzüğünün, resmî senet düzenlenmesini gerektirmeyen işlemler başlıklı 20. Maddesi uyarınca “b) İstem, vasiyet alacaklısı, yasal ve atanmış mirasçılar tarafından birlikte yapılırsa vasiyetnamenin açılıp okunduğuna dair karar ile birlikte vasiyetnamenin onaylı bir örneği ” ile ayni hakkın tescili mümkündür
VASİYETNAMENİN TENFİZİ (YERİNE GETİRİLMESİ) DAVASINDA TARAFLAR
Vasiyetnamenin tenfizi (vasiyetnamenin yerine getirilmesi) davasını ancak vasiyet alacaklısı yani vasiyetname ile kendisine belirli mal bırakılan kişi açabilir. Türk Medeni Kanunu 600. Maddesi uyarınca bu dava, vasiyeti yerine getirme görevlisi varsa ona; yoksa yasal veya atanmış mirasçılara karşı açılmalıdır.
VASİYETNAMENİN TENFİZİ (YERİNE GETİRİLMESİ) DAVASINDA GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME
Vasiyetnamenin tenfizi davalarında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise mirasbırakanın son yerleşim yeri mahkemesidir. Türk Medeni Kanunu 576 maddesi uyarınca bu kesin yetki olarak düzenlenmiştir.
VASİYETNAMENİN TENFİZİ (YERİNE GETİRİLMESİ) DAVASINDA ZAMANAŞIMI
Vasiyetnamenin tenfizi davasında zamanaşımı Türk Medeni Kanunu 602. Maddesinde: “Vasiyet alacaklısının dava hakkı, ölüme bağlı kazandırmayı öğrenmesinin veya vasiyet borcu daha sonra muaccel olacaksa muaccel olma tarihinin üzerinden on yıl geçmekle zamanaşımına uğrar” denilmiştir. Dolayısıyla vasiyetnamenin yerine getirilebilmesi için 10 yıllık zamanaşımı süresine dikkat edilmelidir.
Vasiyetnamenin tenfizi davasında on yıllık zamanaşımının başlangıcı, vasiyetnamenin sulh hukuk hakimi tarafından huzurdaki taraflar için açılıp okunduğu, huzurda olmayan kişiler için tebliğ tarihinden itibaren başlar.
VASİYETNAMENİN TENFİZİ (YERİNE GETİRİLMESİ) DAVASINDA HARÇ VE MASRAFLAR
Vasiyetnamenin yerine getirilmesi (tenfizi) davası nispi harca tabi olan bir dava türüdür. Bu nedenle vasiyetnamedeki vasiyet edilen malların değeri belirlenmeli ve bu bedel üzerinden nispi harca hükmedilmelidir. Ayrıca vasiyetnamenin tenfizi davasında ilam vekalet ücreti hesaplanırken de dava değeri üzerinden nispi vekalet ücretine hükmedilmelidir.
Bununla birlikte dava açılırken başvuru harcı, karar ilam harcı, gider avansı ve delil avansı yatırılmalıdır. Dava devam ederken ise bilirkişi ve keşif ücreti ile birlikte bilirkişinin belirlediği değer üzerinden tamamlama harcı ödenmesi gerekecektir. Bu masrafların bir kısmı davanın başında bir kısmı dava devam ederken parça parça ödeneceğinden dolayı Avukatınızdan ayrıntılı bilgi almanız faydalı olacaktır.
VASİYETNAMENİN TENFİZİ (YERİNE GETİRİLMESİ) DAVASINDA YARGILAMA GİDERLERİ
Yargılama sürecinde ortaya çıkan tebligat gideri, bilirkişi ücreti, harçlar ve ilam vekalet ücreti gibi diğer masraflar yargılama gideri olarak nitelendirilir. Bu yargılama gideri kural olarak yargılama sürecinde davacı tarafından karşılanır ancak dava sonunda haksız çıkan tarafa yüklenir. Yani davanın reddi halinde davacının yapmış olduğu yargılama giderleri kendi üzerinde bırakılırken davanın kabulü halinde davalı tarafa yüklenir. Kural bu olmakla birlikte Hukuk Muhakemeleri Kanununda bazı istisnalar bulunmaktadır. Özellikle Vasiyetnamenin tenfizi davasında karşılaştığımız istisna ise davalı tarafın cevap dilekçesi ile birlikte davayı kabul etmesi ve davanın açılmasına sebebiyet vermemesi durumudur.
VASİYETNAMENİN TENFİZİ DAVASINDA DAVALININ CEVAP DİLEKÇESİYLE DAVAYI KABUL ETMESİ HALİNDE YARGILAMA GİDERİ
Hukuk Muhakemeleri Kanunu 312/2 maddesinde “Davanın açılmasına kendi hal ve davranışlarıyla sebebiyet vermemiş ve yargılamanın ilk duruşmasında da davacının talep sonucunu kabul etmiş davalı, yargılama giderlerini ödemeye mahkum edilemez”denilmiştir. Bu kapsamda eğer dava öncesinde vasiyetin yerine getirilmesi için usule uygun ihtarname çekilmemişse ve mirasçılara vasiyeti yerine getirme fırsatı verilmeden doğrudan dava açılmış ise davalıların cevap dilekçesi ile birlikte davayı kabul etmesi ve dava açılmasına sebebiyet vermemeleri durumunda yargılama giderleri davacı üzerinde bırakılır. Davalılardan bir kısmının davayı kabul etmesi durumunda yargılama giderleri davacı ve davayı kabul etmeyen diğer davalılar üzerinde bırakılır.
Benzer yöndeki Yargıtay 7. Hukuk Dairesinin 13.03.2024 tarih, 2023/1072 Esas ve 2024/1527 Karar sayılı kararında: “Somut olayda davalılar, bu davada yasal hasım olup, vasiyetnameye itirazlarının olmadığı ve dava açılmasına sebebiyet vermedikleri gözetilerek aleyhlerine yargılama gideri ve vekalet ücretine hükmedilmesi doğru görülmemiş, kararın bozulması gerekmiştir.”
VASİYETNAMENİN TENFİZİ HARCA ESAS DEĞER
Vasiyetnamenin tenfizi davasında harca esas değer Harçlar Kanunu 16. Maddesi uyarınca vasiyet konusu malın dava tarihindeki değeridir. Vasiyetnamenin yerine getirilmesi davasındaki harca esas değer başlangıçta belirlenemeyeceği için sembolik bir değer gösterilir ve dava aşamasında bilirkişi tarafından değer hesabı yapıldığında mahkeme harç tamamlamak üzere ilgili tarafa süre verir.
VASİYETNAMENİN TENFİZİ DAVASI AVUKAT ÜCRETİ
Avukatlık Kanunu ve diğer yasal mevzuat düzenlemelerindeki Rekabet yasağı ve Reklam Yasağı kapsamında Avukatların ücret belirtmesi doğru değildir. Yine Avukatlık mesleğinin niteliği itibariyle Avukatın yapacağı işin çerçevesi çizilmeden sabit bir ücret belirlenmesi de mümkün değildir. Aksi takdirde dava sürecinde ek ödeme istenmesi gibi tatsız olaylar yaşanabilir. Bu nedenle doğru bir miras avukatı ücreti tespiti için öncelikle Avukat görüşmesi yapılması ve Avukatın yapacağı işin belirlenmesinin ardından net bir ücret kararlaştırılması en doğru yoldur.
Bu hatırlatmayı yaptıktan sonra vasiyetnamenin tenfizi için miras davası avukat ücreti konusunda yol göstermesi açısından genel bir açıklama yapmak mümkündür. Vasiyetnamenin tenfizi Davasında Avukatlık ücreti belirlenirken bizim en temel dayanağımız Avukatlık Asgari Ücret Tarifesidir. Avukatlar Vasiyetnamenin Yerine Getirilmesi Davası Avukatlık Ücreti belirlerken kendi emek ve mesailerinin karşılığına göre ücretlerini kendileri belirlerler. Ancak belirlenen ücret Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinden daha az olamaz. Bu tarife her yıl Türkiye Barolar Birliği Tarafından güncellenerek yayınlanır. Dolayısıyla davanın açılacağı yıldaki tarifeyi inceleyerek bir fikir sahibi olabilirsiniz. Bu şekilde Avukat ile davanın başında ödenecek maktu bir miras davası Avukatlık ücreti belirleyebilirsiniz. Uygulamada en sık uygulanan yöntem ise miras davalarında dava sonunda mirasçının veya vasiyet alacaklısının payına düşecek olan bedel üzerinden yine Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde belirtilen ücretten aşağı olmamak üzere nispi oranlarda (%10 veya %16 gibi) Avukatlık ücreti belirlenmesidir.
VASİYETNAMENİN TENFİZİ DAVASI İLAM VEKALET ÜCRETİ
Vasiyetnamenin yerine getirilmesi davası nispi harca tabi olduğu için bu davada hükmedilecek ilam vekalet ücreti de harca esas değer üzerinden nispi olarak hükmedilir.Yargılama sonunda mahkeme tarafından belirlenen ilam vekalet ücreti Avukatlık Kanunu 164/5 maddesi uyarınca Avukata ait olmakla birlikte bu bedelin sorumlusu davada haksız çıkan taraftır. Dolayısıyla her iki ücret de Avukatın hak ettiği ücret olmasına rağmen buradaki ilam vekalet ücreti ile Avukatın müvekkilinden aldığı Avukatlık ücreti karıştırılmamalı ikisinin birbirinden farklı olduğu bilinmelidir.
VASİYETNAMENİN TENFİZİ DAVASINA İTİRAZ GEREKÇELERİ
Vasiyetnamenin İptali Davası ve İptal Defi
Türk Medeni Kanunu 559/1 maddesi uyarınca ilgililer iptal sebebini ve hak sahibi olduklarının öğrendikleri tarihten itibaren 1 yıllık hak düşürücü süre içerisinde vasiyetnamenin iptali için dava açabilirler. Dolayısıyla Vasiyetnamenin Tenfizi davasında davalı olan kişiler iptal davası için yasal süre geçmemiş ise Vasiyetnamenin iptali için dava açarak bu davanın bekletici mesele yapılmasını talep edebilirler. Ayrıca dava açma süresi sona ermiş olsa bile TMK 559/II maddesi uyarınca vasiyetnamenin hükümsüzlüğü defisini ileri sürerek bu vasiyetin yerine getirilmesini engelleyebilirler.
Vasiyetnamenin saklı payı ihlal etmesi nedeniyle tenkis davası ve tenkis defi
Türk Medeni Kanunu 571/1 maddesi uyarınca saklı payı ihlal edilen kişiler bunu öğrendikleri tarihten itibaren 1 yıllık hak düşürücü süre içerisinde tenkis davası açabilirler. Dolayısıyla Vasiyetnamenin Tenfizi davasında davalı olan kişiler tenkis davası için yasal süre geçmemiş ise Tenkis davası açarak bu davanın bekletici mesele yapılmasını talep edebilirler. Ayrıca dava açma süresi sona ermiş olsa bile TMK 571/3 maddesi uyarınca vasiyetnamenin hükümsüzlüğü defisini ileri sürerek bu vasiyetin yerine getirilmesini engelleyebilirler.
Vasiyetnamenin zamanaşımına uğraması ve zamanaşımı itirazı
Türk Medeni Kanunu 602. Maddesine göre: “Vasiyet alacaklısının dava hakkı, ölüme bağlı kazandırmayı öğrenmesinin veya vasiyet borcu daha sonra muaccel olacaksa muaccel olma tarihinin üzerinden on yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.” Dolayısıyla bu süre geçtikten sonra dava açılmışsa zamanaşımı itirazı ileri sürülerek davanın reddi talep edilmelidir.
Vasiyetnameden vazgeçme nedeniyle itiraz
Muris vefat ettikten sonra vasiyetnamenin içeriğinde yer alan kazandırmalar eğer terekede bulunmuyorsa bu durumda murisin bu vasiyetnameden eylemli olarak vazgeçtiği anlamında gelir. Dolayısıyla mirasçıların vasiyeti yerine getirme yükümlülüğü de ortadan kalkar. Bu kapsamda terekede bulunmayan bir mal için vasiyetin yerine getirilmesi davası açılmış ise bu yönde bir itiraz ile davanın reddini talep etmek gerekir.
VASİYETNAMENİN TENFİZİ DAVA DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ WORD/PDF
Örnek Vasiyetnamenin tenfizi dava dilekçesi WORD/PDF hazırlarken bir miras avukatı desteği almanızı tavsiye etmekteyiz. Nitekim vatandaşlara ve Avukat meslektaşlarımıza yol gösterici olması adına paylaştığımız vasiyetnamenin tenfizi dava dilekçesi örneği WORD/PDF her somut olaya göre düzenlenmesi gereken önemli bir dilekçedir. Çünkü HMK 141 maddesi uyarınca dava dilekçesinde yazılan ve talep edilen bilgi ve belgeler kanundaki istisnalar dışında değiştirilemez ve genişletilemez. Örnek vasiyetnamenin tenfizi dava dilekçesini WORD olarak indirmek için linke tıklayınız.vasiyetnamenin_tenfizi_dava_dilekcesi_ornegi.udf_12187.doc


ÖRNEK VASİYETNAMENİN TENFİZİ MAHKEME KARARI PDF
Örnek Vasiyetnamenin tenfizi mahkeme kararı PDF incelerken anlaşılmayan noktalarda bir miras avukatı desteği almanızı tavsiye etmekteyiz. Nitekim vatandaşlara ve Avukat meslektaşlarımıza yol gösterici olması adına paylaştığımız vasiyetnamenin tenfizi mahkeme kararı örneği hukuki terimler içeren ve sadece ilgili olduğu somut olayı ve benzerlerini ilgilendiren bir hukuki metindir. Örnek vasiyetnamenin tenfizi kararını PDF olarak indirmek için linke tıklayınız. ornek_vasiyetnamenin_tenfizi_mahkeme_karari.udf_26711.pdf


VASİYETNAMENİN TENFİZİYLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR
VASİYETNAMENİN TENFİZİ DAVASI NE KADAR SÜRER?
Vasiyetnamenin tenfizi davası eğer bekletici mesele yapılması gereken bir durum yoksa (İlgililer tarafından Vasiyetnamenin iptali veya tenkis davası gibi davalar açılmışsa bu davaların sonucu beklenmeden karar verilemez) yaklaşık birkaç yıl içerisinde sonuçlanmaktadır. Ancak bu süreler davanın niteliği, mahkemenin iş yoğunluğu ve taraf sayısı gibi diğer etkenlere bağlı olarak değişebilmektedir.
VASİYETNAME İLE DOĞRUDAN TAPUDA İŞLEM YAPILIR MI?
Vasiyetname açıldıktan sonra onaylı vasiyet örneği ile tapuda işlem yapılabilecek haller Tapu Sicil Tüzüğünde düzenlenmiştir. Tapu Sicili Tüzüğünün, “resmî senet düzenlenmesini gerektirmeyen işlemler başlıklı 20/1-b Maddesi uyarınca vasiyetname ile tapuda işlem yapılabilir ancak bunun şartlarına dikkat etmek gerekir. Bu maddeye göre:
- “İstem, vasiyet alacaklısı tarafından yapılırsa taşınmazın tanımlandığı ve tescil hükmünü de içerir tenfiz kararı veya hâkim tarafından tescil için yazılan yazı ile birlikte tenfiz kararı ve vasiyetnamenin onaylı bir örneği,
- “Vasiyet alacaklısı, yasal ve atanmış mirasçılar tarafından birlikte yapılırsa vasiyetnamenin açılıp okunduğuna dair karar ile birlikte vasiyetnamenin onaylı bir örneği ”
ile ayni hakkın tescili mümkündür denilmiştir. Dolayısıyla yalnızca vasiyetname ile işlem yapılabilmesi için her iki tarafın yani mirasçılar ile miras alacaklısının birlikte başvuru yapmış olması gerekir. Eğer mirasçılar buna yanaşmaz ise Tapu Sicil Tüzüğüne göre Vasiyetnamenin tenfizi gerekir.
VASİYETNAMENİN TENFİZİ VEKALETNAMESİNDE ÖZEL YETKİ GEREKİR Mİ?
Vasiyetnamenin tenfizi davası vekaletnamede özel yetki gerektiren bir dava türü değildir. Bu nedenle genel dava vekaleti yeterlidir.
NOTER VASİYETNAMEYİ NEREYE GÖNDERİR?
Türk Medeni Kanunununun 595. Maddesine göre: “Vasiyetnameyi düzenleyen veya muhafaza eden görevli ya da mirasbırakanın arzusu üzerine saklayan veya başka surette ele geçiren ya da ölenin eşyası arasında bulan kimse, ölümü öğrenir öğrenmez teslim görevini yerine getirmekle yükümlüdür; aksi takdirde bu yüzden doğacak zarardan sorumludur. “
Bu düzenlemeden de anlaşıldığı üzere Noterde düzenlenen veya saklanan bir vasiyetname varsa Nüfus Kaydına kişinin ölü olduğu yazıldıktan sonra ilgili Noter Vasiyetin açılması için bunu Sulh Hukuk Mahkemesine gönderir.
VASİYETNAME DİĞER MİRASÇILAR TARAFINDAN BOZULUR MU?
Mirasbırakan vefat etmeden önce vasiyetname düzenleyerek mal paylaşımı veya belirli edimlerin yerine getirilmesini isteyebilir. Murisin bu vasiyeti ilgililerin talebi doğrultusunda iptal edilmediği sürece geçerlidir. Ancak yukarıda açıklanan vasiyetnamenin iptali sebepleri varsa bu durumda ilgili kişilerin Asliye Hukuk Mahkemesinde açacakları bir vasiyetnamenin iptali davası ile vasiyeti bozdurmaları mümkündür.
VASİYETNAME KESİNLEŞMEDEN VASİYETNAMENİN TENFİZİ DAVASI AÇILABİLİR Mİ?
Vasiyetnamenin Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından açılması ve okunması işleminden sonra, Vasiyetnamenin kesinleşmesi beklenmeden Vasiyetnamenin Tenfizi Davası açılabilir. Taraflar bu vasiyetnameye itiraz etmezse mahkeme tahkikat işlemlerini yaparak yargılamayı sonlandırabilir. Ancak Vasiyetnamenin açılması (okunması) davası kesinleşmemişse, Vasiyetnamenin açılmasından (okunmasından) itibaren 1 yıllık süre geçmemişse, Vasiyetnamenin iptali Davası veya Tenkis Davası gibi davalar açılmış ise bu durumda Vasiyetnamenin Tenfizi Davası açılabilir ancak sonuçlandırılamaz. Bu durumda mahkemenin bu işlemleri ve süreleri bekletici mesele yapması gerekir.
VASİYET İLE VERİLEN TAPU BOZULUR MU?
Mirasbırakan kural olarak kendi malvarlığı ile ilgili dilediği şekilde tasarrufta bulunabilir. Ancak saklı paylı mirasçıların saklı payı ihlal edilmişse veya vasiyetname usul ve yasaya uygun değilse bu durumda vasiyetname ile verilen tapunun bozulması başka bir deyişle vasiyetnamenin kısmen veya tamamen iptali mümkündür.
VASİYETNAMENİN TENFİZİ HAK DÜŞÜRÜCÜ SÜRE
Vasiyetnamenin tenfizi davasında hak düşürücü süre değil 10 yıllık zamanaşımı süresi uygulanır. Bu süreye ilişkin düzenleme Türk Medeni Kanunu 602. Maddesinde yer alır.
VASİYETNAMENİN TENFİZİ TAPU İPTALİ
Vasiyetnamede bir taşınmaz vasiyet edilmiş ise ve vasiyetname mirasçılar tarafından yerine getirilmemişse bu durumda vasiyetnamenin tenfizi ve tapu iptali ile tescili talepli dava açılır. Açılan dava sonunda davanın kabulü halinde vasiyetnamedeki gibi tapu iptali ve tescili kararı verilir.
VASİYET ALACAKLISI NE YAPMALI?
Vasiyet alacaklısı vasiyet açıldıktan sonra öncelikle vasiyet alacaklısı olduğunu gösterir bir veraset ilamı almalı ve veraset ilamında bilgileri yazılı olan yasal ve atanmış mirasçılara noterden çekeceği bir ihtarname ile vasiyetin yerine getirilmesini istemelidir. Bu konuda makul bir süre tanınmalı (örneğin 2 hafta) ve bu süre ihtarnamede belirtilmelidir. Bu sürede mirasçılar vasiyeti yerine getirmezseler ihtarname örneği ile birlikte vasiyetnamenin tenfizi davası açmalıdır.
VASİYETNAMENİN TENFİZİ BİLİRKİŞİ RAPORU
Vasiyetnamenin tenfizi davası nispi harca tabi davalardan olduğu için davalılar davayı kabul etse dahi harcın tespit edilebilmesi için bilirkişi raporu alınması gerekir. Bilirkişi raporu alındıktan sonra harcın tamamlanması için ilgili tarafa süre verilir ve harç tamamlandıktan sonra karar verilir.
SAMSUN MİRAS DAVASI AVUKATI İLETİŞİM
Samsun bölgesi (Vezirköprü, Havza, Kavak, Ladik, Bafra, Çarşamba, Terme, Alaçam, Atakum, İlkadım, Canik.......) başta olmak üzere Türkiye genelinde avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Bu kapsamda Samsun Miras Avukatı hizmeti almak için bizi arayabilir, Whatsapp üzerinden mesaj atabilir veya Avukata Sor bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İLGİLİ YAZILAR
«Veraset İlamı/ (Mirasçılık Belgesi) Nedir , Nasıl Alınır? | Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır?ı»