SAMSUN MİRAS AVUKATI

Samsun ili başta olmak üzere Türkiye genelinde miras hukuku ve miras anlaşmazlıkları konusunda Miras Avukatı hizmeti sunmaktayız.

MİRAS HUKUKU VE GAYRİMENKUL HUKUKU KAPSAMINDA İLGİLENDİĞİMİZ DAVALAR

Halk arasında miras davası denildiğinde ilk olarak akla izalei şüyu (Ortaklığın giderilmesi) davası gelmektedir. Fakat gayrimenkul ve miras davaları, alanı itibariyle çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu kapsamda miras hukuku ile ilgili sunduğumuz hizmetlere örnek teşkil etmesi açısından aşağıda bazı hukuki destek süreçlerinden bahsedilmiştir.

  • Kadastro tespiti sırasında hissedarların yanlış yazılması ya da daha sonradan yapılan bir hatalı işlemle tapu kaydındaki hataların düzeltilmesi amacıyla Tapu kaydının düzeltilmesi davası,
  • Mirastan mal kaçırma amacıyla yapılan satış, bağışlama ya da ölünceye kadar bakma sözleşmesinin iptali amacıyla tapu iptal ve tescil davası, (Muris muvazaası)
  • Saklı payın ihali nedeniyle tenkis davası
  • Vasiyetnamenin kısmen veya tamamen iptali davası
  • Mirasın Reddi Davası
  • Noterde düzenlenen Vasiyetnamenin Yerine getirilmesiVasiyetnamenin Tenfizi talepli Tapu iptal ve tescil davası (Miras Davası)
  • İmar uygulamasından kaynaklanan tapu iptali ve tescili davası,
  • Rıza dışında vekilin aleyhe yaptığı işlemlerin iptali amacıyla Vekâlet görevinin (vekillik yetkisinin) kötüye kullanılması nedeniyle tapu iptal ve tescil davası,
  • Taşınmaza yapılan haksız müdahalenin engellenmesi amacıyla müdahalenin men-i (tecavüzün önlenmesi) davası,
  • Bir hissedarın diğer hissedarların yerini bedelsiz kullanması ya da 3. Kişinin haksız olarak taşınmazı işgali gibi durumlarda Haksız işgal tazminatı (ecrimisil) davası,
  • Kanundan kaynaklı olarak hissedarların kullanabileceği Önalım (Şufa) davası,
  • Belediyenin ya da diğer kamu kurumlarının yaptığı Kamulaştırma ve acele kamulaştırma davası. Ya da taşınmaz sahibinin bilgisi dışında hukuki süreç işletilmeden kamu gücü tarafından taşınmaza el atılması nedeniyle kamulaştırmasız el atma davası,
  • Satış memurluğunca yürütülen izalei şuyu satış işlemleri konusunda danışmanlık
  • Gayrimenkul Hukuku konusunda danışmanlık

MİRAS AVUKATI İLE ÇALIŞMANIN ÖNEMİ

Miras hukuku son derece önemli, kapsamlı ve biraz da masraflı bir alandır. Bu nedenle Miras davaları bazen özel çalışma gerektirebilir ve bir profesyonel görüşüne ihtiyaç duyulabilir. Özellikle bu alanda yapılmak istenen şey ile elde edilebilecek şeyler genelde farklı olmaktadır. Bazen de ilgili kişi açısından vicdanen hatalı olan bir işlem hukuken geçerli olduğu için iptali mümkün olmamaktadır. Dolayısıyla Miras Avukatı bu tarz durumlarda olayı ayrıntılı olarak değerlendirir, dava açılmak istenen konuyla ilgili dava açılması hukuken mantıklı ve makul değilse dava açılmamasını tavsiye edebilir veya farklı bir dava açılması ya da hukuki süreç işletilmesi yönünde tavsiyede bulunabilir. Bu şekilde Miras Avukatına Soru Soran kişiler de yanlış bir dava açarak yıllarca sürecek bir davadan ve ciddi miktardaki masraflardan kurtulmuş olurlar.

Samsun Miras Avukatı hizmeti veren ofisimizin sıkça karşılaştığı ve miras avukatı desteği alınmadığını gördüğü durumlardan bazılarına örnek vermek gerekirse: vasiyetnamenin tenfizi (yerine getirilmesi) davası sürecinde yasal mirasçılara ihtarname çekilmeden dava açılması nedeniyle yargılama giderlerinin davayı açan ve aslında davasında haklı olan kişi üzerinde bırakılması, Vasiyetnamenin usul ve yasaya uygun olarak düzenlenmiş olduğu ancak saklı pay ihlali bulunan bir durumda Saklı Payın ihlali nedeniyle tenkis davası açılması gerekirken hatalı olarak Vasiyetnamenin tümden iptali davasının açılması; Ortaklığın Giderilmesi (izalei şuyu) davasında dava şartı Arabuluculuk süreci tüketilmeden dava açılması ve davanın usulden reddine karar verilmesine neden olunması; Vasiyetname ile ilgili dava açarken vasiyetnamenin açılması davasındaki kesinleştirme işlemlerinin göz ardı edilmesi; Mirastan Mal Kaçırma nedeniyle muris muvazası sebepli Tapu İptal ve Tescil Davası açarken Tapu Müdürlüğünden satış veya bağış işlemlerine ilişkin yeterli araştırma yapılmadan dava açılması; Tapu iptali davasında ihtiyati tedbir talep edilmesinin unutulması nedeniyle dava sürecinde yapılan devir kapsamında davanın konusuz kalması.

Bu örneklerin sayısını artırabiliriz ancak bahsetmek istediğimiz konunun anlaşıldığı kanaatindeyiz. Dolayısıyla her ne kadar yasal mevzuatımız gereği Avukat tutma zorunluluğu olmasa da miras hukuku gibi son derece kapsamlı ve nitelikli bir alanda hukuki destek almadan hareket etmemenizi tavsiye ederiz. 

MİRAS PAYLAŞIMI NASIL YAPILIR?

Kardeşlerden arasında miras paylaşımı nasıl yapılır? gibi bize sıkça sorulan sorulara cevap verirken bunun tek bir yönteminin olmadığını önemle vurguluyoruz. Nitekim Miras paylaşımı, bir miras paylaşma sözleşmesi ile yapılabileceği gibi aynı zamanda sözleşme olmaksızın yapılacak bir devir ve teslim ile de gerçekleştirilebilir. Bu şekilde mirasçıların anlaşması ile miras paylaşımı yapılamıyor ise miras paylaşım davası açılarak mahkeme aracılığıyla da miras paylaşımı yapılabilir.

Mirasçıların miras davası açmadan önce kendi aralarında analaşarak miras paylaşımı yapmak için uğraşmaları en kısa ve masrafsız olan yoldur. Bu nedenle miras paylaşımı nasıl yapılır? adlı yazımızı okumanızda fayda olduğunu düşünmekteyiz. Fakat mirasçıların miras paylaşımı konusunda anlaşamamaları durumunda son çare olarak miras paylaşım davası açılması gerekecektir.

MİRAS PAYLAŞIMI YAPILMAZSA NE OLUR?

Türk Medeni Kanunu 599/1 ve 705/2 maddeleri uyarınca Murisin (mirasbırakanın) vefatı ile birlikte herhangi bir işleme gerek kalmaksızın yasal ve atanmış mirasçılar hak sahibi olur. Fakat mirasın intikali veya mirasın paylaşımı işlemleri yaptırılmaz ve veraset ve intikal vergisi ödenmez ise malvarlığı mirasbırakan kişinin adına kayıtlı olarak kalmaya devam edeceğinden dolayı mirasçıların sahip oldukları hakları kullanması ve devretmesi konusunda sorunlar ortaya çıkacaktır.

Örneğin miras paylaşımı veya miras intikali yapılmadığı için mirasçıların payları Tapu Müdürlüğünde görünmeyeceğinden dolayı miras kalan taşınmazların kullanımı ve devri konusunda sorunlar yaşanacaktır. Herkesin payının belirli olduğu bir paylı mülkiyette paydaşlardan her biri kendi payını bir üçüncü kişiye devredebilirken miras kalan mallardaki elbirliği mülkiyetinde paylar Tapuda belirli olmadığı için ancak bütün mirasçılar bir araya gelirse devir işlemi yapılabilecektir

Bununla birlikte mirasbırakanın vefatından sonra en kısa sürede mirasın paylaşılması, ileride ortaya çıkacak uyuşmazlıkların önüne geçilmesi açısından son derece önemlidir. Çoğu kez mirasçıların, aile üyeleri olan diğer mirasçılar ile sorun yaşamayacağından emin bir şekilde hareket ettiklerine fakat ilerleyen süreçte bu mirasçıların kendi arasında anlaşamadığına şahit olmaktayız. Bu gibi durumlarda başlangıçta son derece kolay bir şekilde miras paylaşımı yapılacakken, hissedarların artması nedeniyle veya yurtiçi/yurtdışı ikamet adresleri değiştiği için paylaşım süreci zorlaşmaktadır. Bu nedenle en kısa sürede yasal mirasçıların tespiti için mirasçılık belgesi alınmalı, miras intikal ve paylaşım süreci tamamlanmalıdır.

MİRAS PAYLAŞIMINDA TARAFLAR (MİRASÇILAR) ANLAŞAMAZSA NE OLUR?

Yukarıda açıklandığı üzere mirasçılar iki şekilde miras paylaşım sürecini anlaşma ile sonuçlandırabilirler. Hangi yol seçilirse seçilsin usul ve yasaya uygun davranıldığı sürece muhtemel sorunların tümü sonsuza dek çözülmüş olur. Mirasçılar miras paylaşımı konusunda anlaşamazsa izlenecek olan yol miras paylaşım davasının açılması olacaktır.

Miras paylaşım davası olarak bilinen Ortaklığın Giderilmesi davası hem paylı mülkiyet olan yerlerde hem de miras nedeniyle oluşan elbirliği mülkiyeti olan yerlerde açılabilen bir davadır. Ortaklığın giderilmesi davası ile iştirak halindeki bu taşınır ve taşınmaz malların değeri Mahkeme ve satış memurluğu tarafından belirlenir ve dava konusu malın tamamı satış memurluğunca ihale ile açık artırmada satılır. Bu ihaleyi mirasçılar alabileceği gibi hissedar olmayan bir üçüncü kişi de alabilir. Bu dava kapsamlı bir dava olduğu için ve çok sık rastlandığı için ayrı bir yazının konusu olmuştur. Bu konuda ayrıntılı bilgi almak için Ortaklığın Giderilmesi Davası adlı yazımızı inceleyebilirsiniz. Şimdi miras paylaşımı nasıl yapılır nu konuya devam edelim.

MAHKEME YOLUYLA MİRAS HAKKI NASIL ALINIR?

Normal şartlarda olması gereken, tüm mirasçıların bir araya gelerek miras kalan malvarlığını tespit etmesi ve sonrasında bu malların devri ve kullanımı konusunda anlaşmasıdır. Miras kalan malvarlığı bilinmiyor ise ilgili kurumlardan haricen araştırma yapılabileceği gibi Sulh Hukuk Mahkemesinde terekenin tespiti davası da açılabilir. Malvarlığı belirlenmiş olmasına rağmen mirasçılardan biri veya birkaçı ile anlaşma sağlanamaması durumunda uyuşmazlığın içeriğine göre Ortaklığın Giderilmesi davası veya Mirastan Mal kaçırma nedeniyle Muris Muvazaasına dayalı Tapu İptal ve Tescil Davası gibi miras davası avukatı tarafından çizilen yol haritasına göre diğer miras davaları da açılabilir.

MİRAS DAVASI NE KADAR SÜRER?

Miras davası, genellikle bilirkişi incelemesi ve keşif süreçlerini de içermesi nedeniyle yaklaşık 2 yıl civarında sürmektedir. Fakat davanın niteliği, davanın görüldüğü mahkemenin iş yükü, Dava konusu gayrimenkullerin sayısı, hissedarların sayısı, dava sürecinde hâkim değişikliği ya da istinaf ve temyiz süreci gibi durumlara göre dava süresi değişmektedir.

Avukat Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Samsun Avukatlık ve Danışmanlık bürosu sayısı Türkiye genelindeki duruma paralel olarak son zamanlarda oldukça artış göstermiştir. Dolayısıyla hangi avukatla çalışacağınızı seçmek önem arz etmektedir. İnternet bağlantınızı kullanarak samsun barosunun internet sitesinden Samsun avukat bilgilerine ulaşabilir, ihtiyacınız olan alanda hukuki danışmanlık için uygun bir avukat ile görüşme sağlayabilirsiniz.

Burada dikkat edilmesi gereken öncelikli konu hangi hukuk alanında yardım almanız gerektiğini doğru tespit etmektir. Daha sonrasında Samsun Miras AvukatıSamsun Ceza Avukatı gibi araştırmalar yaparak doğru seçimde bulunma ihtimalinizi artırabilirsiniz. Örneğin; İşten ayrılmanız dolayısıyla işçi alacağınız olması durumunda Samsun işçi avukatı olarak bilinen ve iş hukuku alanında çalışan bir avukat ile; trafik kazası nedeniyle tazminat alacağı ya da iş kazası nedeniyle tazminat alacağınız olması durumunda Samsun tazminat avukatı olarak bilinen ve tazminat hukuku alanında çalışan bir avukat ile çalışmanız hukuki süreci daha hızlı ve güvenli olarak yürütmek için doğru bir seçim olacaktır. 

Bununla birlikte Avukatlık mesleğinin de çağın şartlarına uyum sağlayarak dijitalleştiğini belirtmekte fayda var. Bireysel olarak avukata ulaşamama durumu ya da dava dosyası hakkında bilgi alamama sorunu artık avukatlığın dijitalleşmesi ile birlikte oldukça azalmıştır. Bu alanda Samsun bölgesinde çalışmalarda bulunan Özgür Hukuk Bürosunun kullanmış olduğu; dosyadaki önemli gelişmeleri müvekkillerine kısa mesaj olarak ileten SMS Bilgilendirme Servisi ve E-Tahsilat Sistemi gibi sistemlerin kullanılıyor olması bir hukuk bürosu için önemli ayrıcalıktır. Bu hizmetler kurumsal avukatlık ofislerinde müvekkillere ÜCRETSİZ olarak sunulmaktadır.

Samsun Baro Avukatı

Avukatlar yasal mevzuat gereği meslek odaları olan barolara üye olmak zorundadırlar. Samsun avukatları da samsun barosuna kayıtlı olarak görev yapmaktadır. Bu nedenle Samsun'da çalışan meslektaşlarımızdan Samsun barosu avukatı olarak bahsedilmektedir.

SAMSUN MİRAS ANLAŞMAZLIKLARI AVUKATI

Samsun il merkezinin yanı sıra Vezirköprü, Havza, Kavak, Ladik, Bafra, Çarşamba, Terme, Alaçam, Atakum, İlkadım ve Canik gibi ilçeler başta olmak üzere Sinop, Ordu, Çorum ve Amasya gibi çevre illerde de Miras Avukatı olarak müvekkillerimize en iyi Avukat hizmetini sunmayı amaçlıyoruz.

Yasal mevzuatımız gereği miras davası olan kişiler Avukat tutmak zorunda değillerdir. Ancak miras hukuku özel ve nitelikli bir alan olduğu için bu konuda telafisi mümkün olmayan hatalar yapmamak adına miras avukatından hukuki destek almanızı tavsiye etmekteyiz. Nitekim bazı durumlarda vatandaşların kendi arasında yapmış olduğu ancak yasaya uygun olmayan miras paylaşım süreçleri sonrasında tarafların davalık olduğu ve işin içinden çıkmasının son derece zor olduğu bir aşamada miras avukatı arayışına girdiklerini birçok kez görmekteyiz. Bu ve benzeri durumlarla karşılaşmamak için miras anlaşmazlığı çözümü için en baştan Samsun Miras Avukatı aracılığıyla bir hukuki destek alınması en iyi tercih olacaktır.  

SAMSUN MİRAS DAVASI AVUKATI İLETİŞİM

Samsun bölgesi (Vezirköprü, Havza, Kavak, Ladik, Bafra, Çarşamba, Terme, Alaçam, Atakum, İlkadımCanik.......başta olmak üzere Türkiye genelinde avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Bu kapsamda Samsun Miras Avukatı hizmeti almak için bizi arayabilir, Whatsapp üzerinden mesaj atabilir veya Avukata Sor bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

İLGİLİ YAZILAR

♦ Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır?

♦ Miras Paylaşım Davaları

Ortaklığın Giderilmesi (İzale-i Şüyu) Davası